Priprava

Odlična kava tudi na domu.

Priprava

Kako doseči odličnost s tradicijo.

Izkušnje nabiramo že pri izboru mešanice, ki po organoleptičnih značilnostih najbolj ustrezajo našemu okusu: nežna, sveža, z notami cvetja ali agrumov, ali pa polnega okusa s slastnim pookusom po lešnikih, kakavu ali karamelu.

Poleg tega je treba preveriti praženje kave, ki mora ustrezati značilnostim kuhalnika za kavo, in načine shranjevanja. Zato, da čim bolj zaustavimo proces oksidacije in ohranimo arome, ki jih bomo prenesli v skodelico, priporočamo, da po odprtju embalaže kavo shranite v hladilniku.

Kuhalnik za kavo: priporočila

V nadaljevanju navajamo priporočila za čim boljšo uporabo kuhalnika za kavo, ki je odraz italijanske tradicije kuhanja kave na domu.

S preprostimi kretnjami in kančkom pozornosti boste pripravili izvrstno kavo tudi na domu ter se predali njeni dišeči aromi.

  • Uporabite svežo vodo z malo apnenca
  • Kotel napolnite do višine varnostnega ventila
  • V filter dajte veliko kave, pri tem pa je ne smete stisniti
  • Trdno zavijte kuhalnik in ga postavite na nizki plamen
  • Ko se kava začne dvigati, takoj odprite pokrovček. Tako se kondenzacija ne bo spuščala v kuhalnik
  • Preden se kava popolnoma dvigne, odstranite kuhalnik z ognja, saj bi se v nasprotnem primeru kava sežgala
  • Kavo spijte toplo
moka2

Kava s filtrom

IconaMacchinaCaffeFiltroBW

Tovrstna kava je razširjena po vsem svetu in deluje po načelu filtriranja: z gravitacijo si vroča voda počasi utira pot skozi sloj zmlete kave in s seboj odnaša vse dragocene snovi, ki jih vsebuje kavni prah.

Priprava

  1.  Zmeljite svežo kavo, približno 7,5-10,5 gramov kave za posamezno skodelico (150 ml). Tako zmleta kava je bolj groba od tiste, ki jo zmeljete za espresso kavo oz. za pripravo v kuhalniku.
  2. Vstavite papirček s filtrom. Uporabite nov papirček ob vsaki pripravi kave. Na papirček stresite kavni prah in ga vstavite v ustrezno držalo.
  3. Aparat za kavo v filtru napolnite z ustrezno količino vode. Aparat naj bo čist, temperatura vode pa prava.
  4. Morebitno preostalo kavo shranite v termovki. Če je to možno, je ne ponovno segrejte. Bolje je, da pripravite novo.

French Press

icona-frenchpress

Sistem French press ali “Francoski kuhalnik” deluje po načelu ekstrahiranja kave preko infuzije. Kuhalnik sestavljata valjast kozarec in pokrov z batom in filtrom. Infuzijo pridobimo tako, da na praženo kavo v prahu zlijemo vročo vodo.

Priprava

  1. Na grobo zmeljite svežo kavo
  2. Segrejte French press z vročo vodo
  3. Na dno French press dodajte kavo (6 g za 100 ml vode)
  4. Segrejte vodo. Ko zavre, naj se ohladi za 1-2 minuti
  5. S krožnimi gibi zelo počasi izlijte približno polovico vroče vode na dno French press.
  6. Počakajte par sekund, nato zmešajte infuzijo z žličko.
  7. Izlijte preostalo vodo in počakajte 3-4 minute. Nato spustite filter/tlačilnik.
  8. Takoj izlijte kavo v skodelico. Kava naj ne ostane v francoskem kuhalniku.